Part 1- FinOps Nedir? ve Şirketler için Neden Önemli?

Engin Özkurt
4 min readAug 7, 2023

--

Gelişen teknolojiler ile birlikte BT içerisinde farklı disiplinler ve yaklaşımlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bundan önce DevOps, DevSecOps, AIOps, SRE vb. gibi konularda yazılar yazmıştım. Bu yazımda ise sizlere “FinOps -Financial Operations” konusu ile ilgili bilgiler paylaşacağım.

Öncelikle FinOps’un tarihçesine bir bakalım,

FinOps’un ilk olarak 2012 yılı sonlarında doğru San Francisco’da Adobe ve Intuit gibi bulut hizmetlerini erkenden kullanmaya başlayan firmaların “Cloud Cost Optimization” olarak adlandırdığı uygulamalara dayanmaktadır. Daha sonra Cloud hizmetlerini kullanan öncü şirketlerde benzer bir uygulama modeline başladılar. Cloud’u benimseyen büyük şirketlerin, yaşamış olduğu finansal zorluklarla karşılaştıkça FinOps yaklaşımı daha hızlı bir şekilde benimsenmeye başlamıştır.

FinOps’un tanımına gelecek olursak;

FinOps, bulutta değişken kullanım modellerine sahip finansal yönetilebilirlik sağlamaktadır. Farklı disiplenlerde çalışan ekiplerin, hız, maliyet ve performans konularında kararlar almalarına imkan tanır ve bulut yatırımlarınızdan en fazla değeri elde etmenizi sağlar. FinOps, kültürel bir yaklaşımdır, tüm çalışanların bulut kullanımından sorumluluk almasını destekleyen uygulamaları desteklemektedir. Farklı disiplinlerde çalışan ekipler (DevOps,SRE,Financial Executive,Business/Product Owner) bir araya gelerek daha hızlı deployment yapabilirken aynı zamanda daha fazla finansal ve operasyonel kontrol sağlamaktadır.

Şirketlerin Cloud’u benimsemelerinin büyük bir kısmı “Cost Optimization” üzerine odaklanırken, FinOps’un da odaklandığı önemli bir pratiktir ancak puzzle’ın sadece bir parçasıdır diyebiliriz. FinOps pratikleri ile herkesin ortak hedeflere ulaşmak için iş birliği içinde çalışmasını, bulut kullanımını anlamalarını, şeffaf bir şekilde raporlanması ve maliyet kullanımını optimize etmeyi amaçlayan bir sorulumluluk kültürü oluşturmayı hedeflemektedir.

FinOps’un benimsenmesi neden hızlı bir şekilde artıyor?

Public Cloud harcamaları ve Cloud Native teknolojilerinin giderek daha fazla benimsenmesiyle son yıllarda FinOps’un değeri de hızlı bir şekilde artmıştır. Gartner’ın dünya genelinde bulut hizmetlerine yapılan harcamaların 2022'de %20,4 artarak yaklaşık $500 milyar seviyelerine ulaşacağını ve 2023'te yaklaşık $600 milyar dolara ulaşacağını ve kurumsal iş yüklerinin %40'ından fazlasının bulut hizmetlerine taşınacağını tahmin ediyor.

Özetle, Cloud hizmetlerine yönelik geçişin hızlı bir şekilde devam etmesiyle karmaşık ve multi- cloud mimarilerinin benimsenmesi ve buna bağlı olarak BT’nin finansal yönetimin de ciddi zorluklar getireceğini söyleyebiliriz.

FinOps nasıl çalışır? FinOps’un önemli üç aşaması nedir?

FinOps, önceden belirlenmiş farklı ekipler arasında iletişimi ve iş birliğini kolaylaştıran bir şirket kültürü olarak desteklenmesi gerekmektedir. Daha da önemlisi, mühendislik ekipleri ile ürün yöneticilerinin bulut harcamalarının sorumluluğunu üstlenmeye ve bulut maliyetini diğer şirket için verimlilik konuları gibi ele alınmalıdır.

FinOps Foundation, bu yolculuğu üç aşamada 1 — Inform, 2 — Optimize 3 — Operate olarak tanımlamıştır.

FinOps Framework

Kısaca bu aşamaların ne olduğuna bakalım;

1 — Inform: FinOps Framework’un ilk aşamasıdır. Tüm paydaşları bulut kullanımıyla ilgili bilinçli kararlar almak için ihtiyaç duydukları bilgi ve çalışma ortamını güçlendirmekle ilgilidir. Örnek olarak aylık 10.000$ tutarındaki bulut faturanızdan, finans uygulamalarına ne kadar ödediğiniz veya web sitelerin için kullanılan servislere ne kadar ödediğiniz biliyor musunuz? bunların cevaplarını çeşitli raporlarla sizlere sunmayı hedeflemektedir.

2 — Optimize: Bu aşamada ise tasarruf fırsatlarını keşfetmeye odaklanırız. Kaynakları nerede doğru boyutlandırabilir ve mevcut kullanıma dayalı indirimlerden nerede yararlanabiliriz? Örnek bir sanal makine kullanıyorsunuz ve dakikası 1$ ise, kullandığınız bu sanal makineye dakikası yalnızca 0.08$ olan başka bir makine modeline taşıyarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

3 — Operate: FinOps Framework’un son aşaması ise şirketler sürekli olarak iş hedeflerine göre performanslarını değerlendirir ve FinOps modellerini iyileştirmenin yollarını aramaktadır. Optimizatasyon ve operasyon konuların FinOps için çok önemlidir. Kuruluşlar dinamik olarak değişen iş ihtiyaçlarına karşı kullanılan kaynakları dinamik olarak ölçümlemek istemektedirler. Örneğim, uygulama performansını iyileştirmek için iş yüklerinin farklı nodelara taşırken ortaya çıkabilecek lisans uyumluluğu maliyetlerinin farkında olabiliriz. Bu maliyetleri ise otomatasyon kuralları ile yönetebiliriz.

FinOps prensipleri nelerdir?

FinOps’u uygularken belli prensipleri kullanmalıyız, FinOps Foundation tarafından rehberlik etmesi için geliştirilen “FinOps Principles” neler olduğunu görebilirsiniz. Herhangi bir sıralaması olmaksızın bütün olarak olarak değerlendirilmelidir.

  • Ekiplerin birlikte çalışarak iş birliği yapması gerekir.
  • Bulut kararları, işin değerine göre belirlenir.
  • Ekipteki sorumlu kişiler bulut kullanımının sahipliğini üstlenmelidir.
  • FinOps raporları şeffaf ve erişebilir olmalıdır.
  • FinOps bir ekip tarafından yönetilmelidir.
  • Bulut hizmetlerinin değişken maliyet modellerinden yararlanılmalıdır.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Sonraki yazılarımda FinOps Prensipleri ile ilgili detayları paylaşacağım.

References:

--

--

Engin Özkurt

𝘚𝘦𝘯𝘪𝘰𝘳 𝘚𝘪𝘵𝘦 𝘙𝘦𝘭𝘪𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘌𝘯𝘨𝘪𝘯𝘦𝘦𝘳 / 𝘌𝘹-𝘔𝘪𝘤𝘳𝘰𝘴𝘰𝘧𝘵 /𝘖𝘱𝘪𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘺 𝘰𝘸𝘯.